Voorlezen aan kinderen tot 4 jaar doe je zo

Wanneer je doet voorlezen aan je kind, wordt het vanaf 2 jaar tijd om een echt verhaaltje te gaan lezen. Tot een jaar of 2 is het voorlezen aan een baby/dreumes nog vooral vertellen, aanwijzen en benoemen. Tot 2 jaar vind het kind het vooral fijn om je stem te horen en dat je dichtbij bij hem of haar bent. 

Waarom is voorlezen aan kinderen belangrijk?

Je ziet het enorm terug aan de woordenschat van een kind. Een kind van 4 jaar die niet wordt voorgelezen heeft over het algemeen een woordenschat van 1.500 woorden ten opzichte van kinderen die worden voorgelezen en een woordenschat van 3.500 woorden heeft. 

Het is belangrijk voor de ontwikkeling van de woordenschat en het gevoel voor taal. Daarnaast creëert het voor kinderen ook een rustmoment. Ze kunnen hun aandacht ergens bijhouden en genieten van een verhaaltje zonder hierover na te denken. Door een voorleesboek voor te lezen creëer je een sterkere band met je kind en zal het voor een kind ook makkelijker worden om iets te vertellen. 

Er zit een groot verschil tussen de kinderen van 2 en 4 jaar, staan er in dit blog tips die opgedeelt zijn in verschillende leesfasen. 

Voorlezen 2 tot 2,5 jaar

Tot 2 jaar is het voorlezen nog niet echt aan de orde, het is vooral plaatjes kijken en benoemen wat je allemaal ziet. Deze manier van voorlezen verandert als je kind ongeveer 2 jaar is. Kinderboeken 2 jaar blijft natuurlijk nog plaatjes bekijken en benoemen wat je ziet, maar je peuter is dan meer toe aan een echt verhaaltje. Een prentenboek met een kort verhaal dat dicht bij de belevingswereld ligt van je kindje is nu erg leuk. Zo kan je kind de gebeurtenissen verwerken en een plekje geven. De plaatjes in het boek zijn belangrijk om duidelijk weer te geven en laten zien wat er in het verhaal gebeurt, zodat je kindje ook zelf erover wilt vertellen.

Voorlezen 2,5 tot 4 jaar

Een peuter en kleuter vinden korte verhalen leuk om naar te luisteren die aansluiten bij zijn/haar eigen belevingswereld. Dit is belangrijk om rekening mee te houden wanneer je kiest voor een bepaald boek. Het is belangrijk om te kijken naar wat je kind begrijpt en waar het aan toe is.

Het verhaal moet herkenbaar zijn, maar ook nieuwe dingen bevatten om nieuwsgierig te blijven. Je kunt er ook voor kiezen om samen naar de bieb te gaan om te kijken wat het kind interessant vindt en waar hij/zij enthousiast van wordt om dit thuis te gaan lezen. 

Afsluiting

Met je kind voorlezen is goed voor de band die jullie delen en de woordenschat is een stuk groter bij een kind die wordt voorgelezen dan bij kinderen waar dat niet gebeurt. Wanneer je weet wat de interesses zijn van je kind is het een stuk makkelijker om zijn of haar aandacht erbij te houden. Veel plezier met het voorlezen van je kind.