soorten kinderopvang

Wanneer je net een kind hebt gekregen wil jij elk moment van de dag bij hem of haar zijn. Je verzorgt je kind en ziet hem/haar groot worden. Naarmate jouw baby groter wordt komt er ook een moment waarbij je zelf weer aan het werk moet. Indien jouw partner ook druk is met werken dan moet je kind naar een kinderopvang worden gebracht. Het is daarom goed om te weten welke soorten er zijn en dat je op de hoogte bent van een aantal tips om een goede opvang te kiezen.

Welke kinderopvang zijn er

  • De dagopvang op doordeweekse dagen
  • Gastouderopvang
  • Buitenschoolse opvang die ook wel BSO wordt genoemd

De dagopvang

De dagopvang is over het algemeen bedoeld voor kinderen van een leeftijd van 0 tot 4 jaar en is geopend op doordeweekse dagen. Dit zijn vaak de momenten dat ouders naar het werk moeten en hun kind daarom vooraf af kunnen zetten om ze in de avond weer op te halen. Ideaal dus voor werkende ouders. Dit is niet hetzelfde als de peuterspeelzaal. Kijk bijvoorbeeld bij deze kinderopvang in Drachten om goede een indruk te krijgen.

Gastouderopvang voor persoonlijke aandacht

Wil jij meer persoonlijke aandacht voor jouw kind? Dan is de gastouderopvang een interessant idee om jouw kind naartoe te brengen. Hier wordt er namelijk in een huiselijke sfeer begeleiding verzorgd door een gastouder. Naast dat er veel persoonlijke aandacht is, is het ook nog goedkoper dan de dagopvang of Buitenschoolse opvang. Zorg er wel voor dat je eerst persoonlijk kennis maakt met de gastouder, zodat jij helemaal gerust en op je gemak naar je werk kunt. De meeste gastouderopvang plekken zijn daarnaast ook nog eens flexibel wat het nog aantrekkelijker maakt om hier gebruik van te maken. Nog meer voordelen van kinderopvang vind je hier.

Buitenschoolse opvang

Een kindercentrum waar kinderen tussen de 4 en 12 jaar heen worden gebracht wordt vaak een buitenschoolse opvang genoemd. Ook tijdens de vakantieweken en alle schoolweken is de opvang geopend. Veel werkende ouders maken hier dan ook veel gebruik van.

Wanneer jij gebruik wilt maken van een van de bovenstaande dan is het goed om eerst je research te doen. Lees je online eerst in, maar ga vervolgens ook langs bij de locaties en schrijf van tevoren alles op wat je wilt weten. Pas wanneer je ergens 100% achter staat dan weet je waar je jouw kind achter kunt laten. Kijk ook goed naar hoe de communicatie met de ouders verloopt. Wanneer er gebruik wordt gemaakt van een schriftje waar alle informatie in komt te staan dan is dat een leuke manier om op de hoogte te blijven van de activiteiten waar jouw kind overdag mee bezig is.