tweede kind onderweg

Ben je voor de tweede keer zwanger? Een nieuw kleintje verandert de gezinsdynamiek, en het is dan ook belangrijk om je kind voor te bereiden op de komst van een broertje of zusje. Wanneer vertel je het nieuws? En hoe zorg je ervoor dat je kind geen jaloerse gevoelens krijgt? In deze blog geven we je een aantal tips om je kind voor te bereiden op de komst van een broertje of zusje.

Wanneer vertellen?

Wacht niet te lang met het vertellen dat er een kleintje op komst is. Kinderen merken het vaak snel als hun ouders iets voor hen proberen te verbergen en gaan zich dan soms vervelende voorstellingen maken van dit geheim. Bovendien is het goed als je kind tijd heeft om te wennen aan de gedachte van een baby in het gezin. Misschien moet je kind wel verhuizen naar een andere slaapkamer of krijgt hij een nieuw bed. Het is goed om deze veranderingen op tijd door te voeren, zodat hij of zij hieraan kan wennen.

Samen boekjes lezen

Er zijn hele leuke kinderboeken verkrijgbaar over het krijgen van een broertje of zusje. Lees deze eens gezellig samen. In deze boekjes wordt er in begrijpelijke taal uitgelegd wat er aan de hand is en wat er allemaal gebeurt met het gezin. Dit helpt bij de voorbereiding op de komst van de baby.

Uitleg geven

Ook is het heel belangrijk om uitleg te geven en vragen van je kind te beantwoorden. Het is helemaal niet gek als je kind veel vragen heeft. Geef hier dan ook rustig antwoord op, natuurlijk aangepast aan zijn of haar belevingswereld. Leg bijvoorbeeld uit dat de baby groeit in je buik en dat hij of zij eruit komt als het helemaal af en groot genoeg is. Vertel ook dat een baby niet veel meer kan dan eten, slapen en huilen. Zo verwacht je kind niet dat hij of zij meteen een speelkameraadje heeft.

Laten helpen

Ook kun je je kind laten helpen met het uitzoeken van babykleertjes of spulletjes voor de babykamer. Zo ontstaat er besef dat hij of zij ook te maken heeft met de komst van de baby. Bovendien creëer je op deze manier al een band tussen je twee kindjes.

Samen naar een pretecho

Lijkt het je kind leuk om samen naar een echo te gaan? Ook dit kan helpen bij de voorbereiding op de komst van de baby. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om een pretecho te laten maken bij Pretecho&zo. Tijdens een pretecho krijg je je baby te zien in een warme en gezellige omgeving. Je kunt je baby aandachtig van alle kanten bekijken en na afloop krijg je een aantal foto’s of video’s mee naar huis. Dit kan een hele leuke ervaring zijn voor jou, je partner en je kind.

Aandacht verdelen

Als je baby is geboren, is het natuurlijk belangrijk om je aandacht te verdelen. Plan momentjes in met je kind, speel spelletjes, of ga samen naar de supermarkt. Om jaloerse gevoelens te voorkomen kun je je kind laten helpen met kleine dingen, zoals luiers aangeven of kleertjes uitzoeken. Zo ontstaat er een gevoel van trots in plaats van jaloezie. Ook kun je je kind een babypop geven, zodat jullie gezellig samen de baby een flesje kunnen geven.